Sarımsaq mətbəxlərin əvəzolunmaz məhsuludur. Çünki onun çoxsaylı faydalarını əksəriyyət bilir. Təbii dərman sayılan sarımsaq ilboyu geniş istifadə olunur. Sarımsaq ən çox çiy halda yeyilir və müxtəlif qidaların - salatlar, yeməklər, turşuların hazırlanmasında istifadə olunur.

"Ölkə.Az" e-tibb.az-a istinadən bildirir ki, hələ qədim zamanlarda sarımsaqdan tibdə dərman kimi istifadə olunub. Təbii bir antibiotik kimi qəbul edilən sarımsaq, tərkibindəki qida dəyəri və vitaminləri sayəsində bir çox xəstəlik üçün şəfa mənbəyidir. Tədqiqatlara görə, sarımsaq həm də bişmiş halda faydalarını qoruyub saxlayır və möcüzəvi təsir göstərir. Bəs közdə, ocaqda bişən, qızardılan sarımsağın faydaları nədir?

Tədqiqatlar göstərib ki, bu formada bişirilən 6 diş sarımsaq hər gün yeyiləndə bədəndə 24 saat ərzində bir çox dəyişiklik baş verir.

4-6 saat sonra maddələr mübadiləsi sürətlənir. Yağlar yanmağa,  bədənindəki artıq mayelər atılmağa başlayır.

6-7 saat sonra sarımsağın antibakterial xüsusiyyəti bədənə yayılır və qan dövranı tənzimlənir. Sarımsaq bakteriyalarla mübarizə aparmağa başlayır.

6-10 saat sonra sarımsağın tərkibindəki qida maddələri hüceyrə səviyyəsində orqanizmə təsir edir və bədəni oksidləşmədən qoruyur.

10-24 saat saat sonra sarımsaq aşağıdakıları edir:

- Xolesterolu tənzimləyir

- Damarları təmizləyir və ürəyə müsbət təsir edir

- Təzyiqi tənzimləyir

- Sinir sistemini gücləndirir

- Ağır metalların bədənə daxil olmasının qarşısını alır

- Sümükləri və oynaqları möhkəmləndirir

- Yorğunluğun qarşısını alır

- Hüceyrələrin ömrünü uzadır

O da bildirilir ki, ayağın altını, dabanı sarımsaqla ovandan 30 dəqiqə sonra təsirini göstərir. Bu halda hətta sarımsağın dadını hiss etmək olur. Bu, sarımsağa mexaniki təsir zamanı əmələ gələn üzvi bir birləşmə olan allisinin təsiri nəticəsində yaranır. Bu birləşmə hüceyrə membranlarına, qan dövranına təsir edir və dad nöqtələrinə qədər çatır. Bu səbəbdən sarımsaq yeyən insanlarda yalnız ağızdan deyil, bütün bədəndən qoxu gəlir. Çünki qoxu qanda həll olur.

Məlumatlara görə, çox güclü antibakterial təsirə malik olan allisinin 1 milliqramı 15 vahid penisillin aktivliyinə bərabərdir. Güclü antioksidant təsirə malik olan allisin sərbəst radikalları neytrallaşdıraraq orqanizmdən xaric edir. Bu isə orqanizmi toksik maddələrdən təmizləyir, şiş hüceyrələrinin inkişafını və hüceyrələrin qocalma prosesini ləngidir.

21 Noyabr 2024 Onlayn alış-verişdə aldanmamaq üçün nə etməli - fırıldaq, yoxsa alıcı diqqətsizliyi...
20 Noyabr 2024 Yarpaq dolmasını qatıqla yeyənlərə xəbərdarlıq
16 Noyabr 2024 Xərçəngin qarşısını alır, 10 il cavanlaşdırır
14 Noyabr 2024 Dubay şokoladı yeyən atanın qiyməti eşidəndə verdiyi reaksiya gündəm oldu - VİDEO
12 Noyabr 2024 Həkim ağ çörəkdən imtina məsələsinə NÖQTƏ QOYDU
01 Noyabr 2024 Ərəblərə kilosunu 3800 manata SATIRIQ, Bakıda isə qiyməti....
30 Oktyabr 2024 Ermənilər hələ də mahnılarımızı oğurlayır - musiqi irsimizə necə sahib çıxırıq?
28 Oktyabr 2024 Azərbaycanda "Halloven" bayramını qeyd edənlərin sayı artıb - Psixoloq nə deyir?
17 Oktyabr 2024 Şirniyyat düşkünlərinə bəd xəbər – Risk çoxdur
16 Oktyabr 2024 Alimlər Marsda sirli strukturlar tapdı
16 Oktyabr 2024 Görücü Vanqa ili açıqlayıbmış - Bu tarixdə qiyamət qopacaq
15 Oktyabr 2024 Alimlərindən xəbərdarlıq: Süni intellekt öldürə bilir
14 Oktyabr 2024 Yadplanetlilərlə bağlı ŞOK XƏBƏR: Onların varlığı tezliklə AÇIQLANACAQ
14 Oktyabr 2024 1325-ci ilin xəritəsində Azərbaycan adı - FOTO
14 Oktyabr 2024 Bakıda hər kəsi heyran edən maşının sahibi görün kim imiş? - FOTO
10 Oktyabr 2024 Quyruq yağını bol-bol yeyin, çünki...
07 Oktyabr 2024 Azərbaycanın neçə kəndində internet yoxdur? - Rəsmi açıqlama
03 Oktyabr 2024 Məktəblilərin qida rasionu necə olmalıdır? - Mütəxəssisdən valideynlərə MƏSLƏHƏT
30 Sentyabr 2024 Çörək sevgisi sağlamlığımıza meydan oxuyur: Mütəxəssislərdən həyəcan siqnalı
20 Sentyabr 2024 Qarabağ Universitetindən FOTOLAR

Xəbər lenti