|
Hazırda Azərbaycanda Şəlli mələsi, Şahnar, Çəhrayı gülöyşə, Azərbaycan gülöyşəsi, Qırmızıqabıq, Bala Mürsəl, Nazikqabıq, Qırmızı vələs və s. nar sortları yetişdirilir.
Artıq bir müddətdir ki, tezyetişən sortunun yığılması başlayan narın saxlanılma müddəti də elə yetişməsindən asılıdır.
Narın tərkibində 8-19% qlükoza və fruktoza, 1% saxaroza, şirin sortlarda 0,2-2%, turşa-şirin sortlarda 2-3%, turş narlarda isə 3-7% limon turşusu var.
Narın özü kimi qabığı, budaqları da dəmlənilib içildikdə bir çox xəstəliklərə dəva olur. Narın qabığını çay kimi dəmləyib, mədə-bağırsaq xəstəliklərində ishala və dezinteriyaya qarşı qəbul edirlər.
“Qafqazinfo”nun əməkdaşı Pərvin Zeynalın Göyçayın Aşağı Qaraməryəm kəndindəki nar bağlarından hazırladığı foto-reportajı təqdim edirik.